woensdag 21 maart 2007

Katwijk in maart


Katwijk maart 2007

Jaarlijkse strandrit Criollos


Tussen alle natte dagen door lijkt 4 maart opeens een prachtige dag te worden. José heeft de laatste dagen voor het slapen gaan op haar knietjes gezeten en verdomd het helpt.
Ik heb er zin in. Zaterdagavond de routeplanner uitgeprint en Buck aan het eind van de avond toch maar even uit de wei gehaald en op stal gezet, zodat ie kan drogen en `s morgens het bikken van de klei wat makkelijker is. Hij zit met een enorme dikke vacht en als Buck gaat rollen gaat ie er echt voor. Het zit tot in z`n oren.
Zondagmorgen om 6.30 op. Om half acht ben ik op de boerderij waar Buck staat. Boer en boerin zitten in Nieuw Zeeland en verzorg ik momenteel het spul daar. Dus eerst nog 4 andere paarden, wat schapen, kippen en honden verzorgen en dan met Buck aan de slag. Om 8.15 zit ik in de auto, op weg naar Noordwijk. Het is nog aardig mistig, maar op de radio hoor ik goeie berichten over zon en zo. Mijn verwachting over een hoge opkomst is groot. Vorig jaar waren we met z`n zessen, maar toen was het behoorlijk koud. Ik zit keurig op schema en om half 10 rij ik Noordwijk binnen. Ik weet van vorig jaar dat de grote parkeerplaats vlak tegen het strand aan ligt en dat het niet te missen is. In het centrum van Noordwijk zie ik een grote parkeerplaats met daarop geparkeerd een stuk of 10 trailers. De plek is toch anders dan ik in gedachte had. Ik maak me daar verder niet druk om en sluit me aan bij de groep. Ik stap uit en zie allemaal onbekende mannen met rijbroeken aan en hele grote Criollos. Fout. Verkeerde mannen, verkeerde paarden, verkeerde parkeerplaats. Ik stap weer in en ga op zoek naar mijn parkeerplaats, maar kan hem niet vinden. Ik schiet een Noordwijker aan, maar die snapt niet wat ik zoek.en wat ik zoek bestaat volgens hem niet in Noordwijk. Ik twijfel behoorlijk aan de man. Dan maar José bellen. Gelukkig heb ik haar nummer meegenomen, want je weet nooit. `Noordwijk`zegt José verbaast. Je moet in Katwijk zijn. Shit, shit, shit. Hoe kom ik toch in godsnaam aan Noordwijk. Katwijk is maar 5 km. verderop en José is ook nog onderweg, dus het komt allemaal goed.
In Katwijk rij ik rechtstreeks naar mijn parkeerplaats en zie de auto van Willy en Rita staan. Mathilde en Daniël, Maaike, haar vader en andere Daniël staan er ook. Al snel arriveert José, met gast Leo, en kunnen we op pad, want drukker wordt het vandaag niet. Maaike is zonder paard en dus starten we met 7 paarden. Dat valt een beetje tegen. Ik had meer mensen verwacht.
Het is nog aardig fris en de mutsen moeten op. Het is droog, maar voor alle zekerheid bind ik mijn regenjas achterop. .
José is door het bidden voor goed weer en de goede uitslag daarvan wel heeloptimistisch geworden en bindt een groot badlaken achterop. Daar steken allemaal bandjes en touwtjes uit. José vertrouwd ons toe dat om een pikant stringetje gaat. Nou, dat belooft nog wat.

Het is lekker stil op het strand. Het is nog eb, dus we hebben een lekkere harde vloer om op te rijden. Leuk om te zien hoe ieder op zijn manier met z`n/haar paard bezig is en geniet. Mathilde zet regelmatig de turbo aan en dan lekker knallen. Ik hou hier ook wel van, maar merk dat Buck op dit moment een conditie heeft van niks, dus haak ik al snel af
Beter een beetje rustig aan doen. Leo heeft een zeer jong paard van net 3,5 en die wil wel. Leuk beest. Nog erg groen, maar heel dapper. Hij doet alles mee en loopt ook al gauw lekker door het water te stappen. In de duinen schrikt ie wel even heftig van een paar overstekende hertjes. Die had hij nog nooit gezien. Willy denkt dat z`n paard een dieptemeter is en is dit stukje Nederlandse kust aan het peilen.
Na 2 uurtjes zijn we in wassenaar voor de lunch. Het is druk en gelukkig gaat er net een groep ruiters weg, zodat we kunnen stallen. Na de nodige pannekoeken, jagershappen, kroketten, uitsmijters, snert en andere heerlijkheden is inmiddels de zon gaan schijnen en stappen we weer voldaan op onze paardjes. Daniël gaat niet verder mee.

Op het strand is het inmiddels hoog water, dus rul zand. De rest van Nederland is inmiddels ook ontwaakt, heeft ontdekt dat het mooi weer is en is ook naar het strand getogen. Lekker druk dus, maar wel gezellig. Een typische zondagmiddag.In Katwijk lopen de mannen in driedelig donkergrijs pak, tussen 2 kerkdiensten door, zichzelf en de rest van de familie uit te laten. We komen regelmatig andere ruiters tegen en vergeten af en toe dan in stap over te gaan en dat levert opmerkingen en verwijtende blikken op.Bij deze, sorry. Na een rustige rit terug, zijn we om half 5 weer op de plek waar we zijn begonnen.
Het was een heerlijke dag en volgend jaar ben ik er zeker weer bij.
vriendelijke groet, Paul

Geen opmerkingen: